Parterapi
För er som vill ha en trygg och meningsfull kärleksrelation och vill träffa:
– Legitimerad psykolog
– Med lång erfarenhet av parsamtal
– Som engagerar sig och värnar om er parrelation
Vad innebär parterapi – är det för oss?
Vanliga anledningar till att söka parterapi är att man hamnat i en relationskris pga otrohet eller andra svek, att man har svårigheter att lösa konflikter som upprepar sig, bristande tillit och trygghet eller att man är på väg att glida isär.
Boel är utbildad inom två metoder, beskrivna nedan. De har flera likheter, men med lite olika tyngdpunkt och tillvägagångssätt. Utifrån vad ni vill arbeta med och efter 1-3 bedömningssamtal gör ni tillsammans en plan för relationsarbetet. Antalet gånger som krävs beror på vad ni efterfrågar och vilka ambitioner ni har med parterapin, om det är ett fokusområde eller flera samt om det handlar om mer djupgående, långvariga problem – eller mer om nya utmaningar t.ex. i samband med en ny fas i er relation. Vanligt är att gå ca 10 ggr.
IBCT innebär att vi kommer arbeta med att öka förståelsen för era respektive behov och sätt att fungera vilket ofta leder till ökad acceptans och villighet att vara med partnern så som den är. Vi tittar även på vilken dynamik och vilka mönster som uppstår i ert samspel. Härefter eller parallellt arbetar vi med beteendeförändringar för att ni ska samspela bättre och komma varandra närmre. Vi arbetar med er kommunikation för att den ska bli mer öppen, tydlig och tillfredsställande. Vi arbetar med konstruktiv konflikthantering och med beteendeförändringar för att ge näring till er relation.
Parterapi enligt IBCT inleds alltid med en bedömningsfas och analys där Boel träffar er första gången tillsammans, sedan individuellt och under tredje samtalet tar vi sedan ställning till om vi går vidare och arbetar mer fördjupat.
EFT innebär att vi kommer fokusera ingående på ert samspelsmönster och förstå detta utifrån era respektive anknytningsmönster. Fokus ligger på att skapa trygghet och närhet i er relation. Stor vikt läggs vid känslor och genom närvaro i dessa kan känslornas budskap förstås och förmedlas på ett mer begripligt och konstruktivt sätt, som skapar förståelse och närhet. När känslorna kopplade till relationen får nå fram med sitt budskap, får paret nya känslomässiga upplevelser som leder till ökad trygghet och närhet, känslan av kontakt med partnern blir starkare. Då kan kärnbehov och önskemål mötas. Vanligt är att en i paret är mer pådrivande och den andre mer undvikande, vilket skapar en otillfredsställande dynamik som när den eskalerar leder till hopplöshetskänslor för båda i paret. Likväl kan samspelsmönstret bli negativt om båda i paret blir undvikande varvid ett avstånd uppstår i relationen eller om båda är alltför pådrivande vilket kan leda till eskalerande konflikter.